De leukste baan van de wereld!

Ben je 60 jaar, heb je de leukste baan van de wereld en sta je voor de keuze om gebruik te maken van de vrijwillige vertrekregeling. Ik vraag mijn klant wat als liefste wil. “Als ik kan tekenen voor deze baan tot mijn pensioen doe ik dat “. Met een brok in zijn keel, ik wil helemaal niet weg maar ja…


“Er is nu een goed sociaal plan, ik krijg vijf jaarsalarissen mee. Over een jaar is mijn baan zeker verdwenen en dan word ik alsnog ontslagen, alleen met een lagere vergoeding. Ik weet zeker dat ik niet meer aan het werk kom”.


Denise wat denk je, red ik het met dit geld? Hij laat mijn zijn gemaakte overzichtje zien, allerlei potjes en een woning van zijn moeder die te koop staat. Hij vertelt me dat zijn alimentatieverplichting dit jaar afloopt. In het dossier heb ik al gezien dat zijn rentecontract van zijn hypotheek ook dit jaar afloopt, de nieuwe rente is naar verwachting een stuk lager dan hij nu heeft. Zijn lasten gaan serieus om laag.
Ik kan hem in dit gesprek al gerust stellen, financieel gaat hij het wel redden. Ik zie de opluchting op zijn gezicht. Hij had het zelf wel verwacht, maar het is toch fijn als een professional dit bevestigt.


Vervolgens ga ik verder voor hem. In een financieel plan breng ik alles exact in kaart. We brengen zijn inkomsten, uitgaven en vermogen in beeld en de ontwikkeling hiervan op lange termijn. Zo ziet hij wat zijn netto besteedbare inkomen wordt na alle veranderingen. Ik geef hem een advies om zijn situatie te optimaliseren en een concreet vermogensadvies. Zo adviseer ik hem gebruik te maken van fiscale inkomensmiddeling. Dit is een fiscale mogelijkheid om de belastbare inkomens over drie aaneengesloten jaren te middelen waardoor hij belasting bespaart.


Tevens pakken we zijn testament mee, zijn zoon is nog minderjarig. Bij zijn overlijden, erven zijn kinderen het volledige vermogen. Om te voorkomen dat zijn ex-partner de zeggenschap krijgt over dit vermogen, benoemen we in het testament een bewindvoerder.


Hij is blij met financiële plan. Dat geeft duidelijkheid. Alles is nu goed geregeld. Hij is ook blij dat er is geluisterd naar zijn verhaal en aandacht is geweest voor zijn emotie. Het is moeilijk afscheid te nemen van iets wat je zo graag doet en weer een nieuwe invulling te zoeken voor de dagen. We staan er regelmatig bij stil in het traject. En na verloop van tijd weet hij het, hij wil een aantal reizen maken en zich verdiepen in fotografie. Zo hebben we het jaarlijks reisbudget verhoogd, koopt hij een nieuwe camera.


Ik zie dat hij met een geruststelling mijn kantoor verlaat. Zo dankbaar dat ik dit werk mag doen, dat ik me de afgelopen jaren heb ontwikkeld en deze steun kan zijn voor mensen. Ik het leukste werk van de wereld! En dat blijf ik nog heel lang doen.

terug naar blog
Aanmelden