The Paradox of Plenty

Wie denkt er niet eens aan de situatie dat je opeens wat extra geld krijgt, door een erfenis te ontvangen. Je fantaseert over wat je ermee gaat doen. Tot het moment daar is, daar is het geld.

Dan blijkt dat het toch lastiger te zijn. Aan de ene kant geeft het de ruimte om dingen te doen die zonder dit geld niet mogelijk zouden zijn, aan de andere kant zijn er ook emoties die je belemmeren bij het besteden van dit geld. Je hebt het niet zelf verdiend en je ziet het niet als jouw eigen geld.  Ook kan je je afvragen wat de buitenwereld ervan vindt, misschien is er wel jaloezie. Deze ambivalente houding wordt door Mitch Anthony The Paradox of Plenty genoemd.  En zorgt ervoor dat je niet altijd handelt in overeenstemming met jouw doelstellingen.

Je vindt bijvoorbeeld reizen heel belangrijk, maar toch besteed je het gekregen geld niet aan het maken van jouw droomreis. Je vindt dat het geld daar niet voor is bestemd.  Vervolgens laat je het geld op een spaarrekening staan, waardoor het je op dit moment gewoon geld kost. Is dat de bedoeling?

Dan maar de hypothecaire lening gedeeltelijk aflossen. Stel de hypotheekrente 4 % is en de rente op een spaarrekening is  0,5%. Dan is het interessant om af te lossen, ook als je rekening houdt met de aftrekbare rente, het eigen woningforfait en de vermogensrendementsheffing. Op internet staan verschillende rekenmodules waarmee je deze berekening kan maken, bijvoorbeeld op berekenhet.nl of de verenigingeigenhuis.nl. Het voordeel van de lagere rentelasten, verdwijnt maandelijks in de boodschappenpot. Is dit dan de bedoeling? Nee, eigenlijk ook niet. De waarde van het vermogen zit wel veilig in de woning en het rendement eten we op.

Een ander belangrijk doel voor mijn klanten is vaak de studie voor de kinderen. In dat licht is het misschien niet zo heel verstandig de hypotheek af te lossen. Je hebt namelijk de liquiditeiten nodig om het collegegeld, boeken en feesten en partijen te betalen.

Hoe kan je dit nu het beste aanpakken. Je hebt een aantal praktische zaken op korte termijn te regelen zo heb je een nalatenschap te aanvaarden. En een aangifte erfbelasting te doen. De aangifte iets interessants over de erfbelasting

Hoe kan je dit nu aanpakken om wel de juiste beslissing te nemen?

Door tijd te nemen voor deze transitie en de vragen die hierbij horen. Dit begint voordat het geld is ontvangen. Je weet dat het eraan zit te komen, alleen nog niet wanneer. Het verhaal begint dan al in jouw hoofd. Gebruik deze tijd om na te denken hierover, hoe moeilijk dat wellicht ook is. Zodra het zich voordoet wordt het namelijk complexer bij je zelf.

Maak een pad en onderzoek welke beslissingen genomen moeten worden, je bent er niet altijd klaar voor. Erken dit. Als je een plan hebt, voorkom je dat van uitstel,  afstel komt.

 

terug naar blog
Aanmelden