The Bucket

Het nut van financial life planning

Soms word je geconfronteerd met oneerlijke dingen, zoals bijvoorbeeld het overlijden van jonge mensen. Ik vraag me dan af, wat is het nut van financiële planning? Er gebeuren zulke onverwachtse dingen in het leven, heeft financieel plannen zin?

Ja, het heeft zin! Als je plant voor  nu en voor straks. Hoe werkt dat? Als financial life planner gebruik ik hiervoor  The Bucket.

Heb jij een Bucketlist? Jack Nicholson en Morgan Freeman hebben dit enorm populair gemaakt met hun gelijknamige film in 2007. Twee mannen zijn terminaal en emotioneel zoekende. Ze besluiten alle dingen te doen waar ze ooit van hebben gedroomd voordat ze "de pijp aan Maarten" geven. Ze maken een Bucketlist.

De film is gebaseerd op het concept Carpe Diem. Deze uitdrukking vertelt ons dat we de dag moeten plukken. Het doel van de film is om ons bewust te zijn van het feit dat het leven eindig is en dat we daarom het beste van onze tijd moeten maken.

Terug naar de Bucket en geld. In financial life planning staat de bucket voor een pot met geld die nodig is om comfortabel te leven. Nu en in de toekomst. Deze bestaat uit al ons spaargeld, beleggigngen, pensioenpolissen, lijfrentepolissen, levensverzekeringen, onroerend goed en financieringen. De Bucket wordt gevuld met inkomsten zoals winst of salaris. En loopt leeg door uitgaven voor het realiseren van jouw Bucketlist.

Het denken vanuit de Bucket creëerte drie scenario's. Ten eerste kan de Bucket leef raken, omdat er niet voldoende gepland is voor de toekomst. Vaak denken mensen dat ze minder gaan besteden als ze met pensioen gaan. In werkelijkheid geven ze juist meer uit, omdat men meer tijd heeft om dingen te ondernemen. Of het spaargeld lekt weg door uitbundige uitgaven. Als de Bucket de leeg is, kan je de Bucketlist niet afwerken.

Andere scenario is dat de Bucket overloopt. Dat is wellicht een comfortabeler scenario dan een lege Bucket. Je hebt goed gespaard en bent bewust bezig geweest met geld. Je hebt voldoende geld voor de jaren die voor je liggen. Een overlopende Bucket betekent echter ook dat je geld hebt vastgehouden, terwijl het jouw leven rijker had kunnen maken. Je had wellicht een sabbatical kunnen nemen. De fiscus is in ieder geval blij met de erfbelasting.

Het derde scenario is het beste: precies genoeg geld in de Bucket. Deze loopt niet over en raakt ook niet leeg. Deze is precies zo gevuld dat je je leven lang plezier hebt van geld.

De Bucket geeft je inzicht voor nu en de toekomst. Financial Life Planning voor nu en voor straks. Je weet of je de dingen kan doen die je wil doen en of er voldoende geld is om later het leven te leiden zoals jij dat wil.

Als er dan iets onverwachts gebeurt, zoals een jong overlijden, heeft het bij gedragen aan het leiden van het leven dat je wil. Aan het afwerken van jouw Bucketlist. Dat je geen overstromende Bucket hebt en spijt hebt van de dingen die je niet hebt gedaan. Ook heb je geregeld dat de nabestaanden verder kunnen met hun leven. Die geruststelling maak het leven nu een stuk fijner.

Hulp nodig bij het maken van jouw Bucket? Bel me. Leuk om samen aan de slag te gaan!

terug naar blog
Aanmelden